Élelmezési tanácsok betegember részére 1936-ból.
Betegélelmezés
Ha beteg vagy lábadozó van a háznál, a
háziasszonynak, kétszeres gonddal kell az ételeket elkészíteni. A
háziasszonynak kötelessége, hogy az orvos utasításait szigorúan betartsa s csak
olyan ételeket, italokat adjon a betegnek, amelyeket az orvos rendelt.
Beteg ember táplálására
ne használjunk ízetlen ételeket, mert az egyébként is csökkent étvágyát
teljesen elveszítheti.
A beteg ember étrendje
mindig változatos legyen, nehogy az egyfélét megunja.
Lázas betegeknek csak folyékony étel való, egyszerre csak keveset adva abból is.
Lázmentes fekvőbetegeknek csak pépes ételeket adjunk, ha a beteg de már járó betegeknek már vegyes ételeket is adhatunk.
Folyékony ételek: tej, húsleves, becsinált leves, mártás, híg tejesdara… stb.
Pépes ételek: az élelmiszert áttörjük s az így nyert pépet ízesítjük más anyagokkal,
sokféle módon.
Könnyű vegyes ételek: kerüljük a zsíros, rántásos ételeket s az erős
fűszereket. Mindent megpuhítva, omlósan, nehezen emészthető részektől ( héj,
ín, bőr) megtisztítva adjuk a lábadozónak.
A betegeknek betegség
utáni felhízlalása is nagyon fontos.
Nekik hizlaló étrendre van szükségük, amelyet
az orvosnak felügyelni kell.
Itt
többször, ötször-hatszor napjában adjunk táplálékot. Kitűnő szolgálatot tesznek
itt már a zsíros húsok, tejszín, tejfel vagy zsíros sajt.
Növényi
ételek közül a sárgarépa, fiatal borsó, spárga, karfiol, rizs, szőlő, dió,
mandula, mogyoró és minden édes gyümölcs.
A bő maláta tartalmú sör és az édes borok is
étvágygerjesztők.
Cukorbajos
egyént aszerint tápláljunk, hogy
az orvos időnkint, mennyi cukrot, kenyeret vagy tésztát ír elő a betegnek. A
helytelen cukorelvonás életveszedelmes lehet.
A vesebetegek
étrendje lehetőleg hús-, fűszer- és sómentes legyen.
Hogy milyen mértékben, azt mindig az orvos
mondhatja meg.
Ajánlatos hetenkint egy gyümölcsnapot tartani.
A gyomorbetegek
kímélő étrendre szorulnak és pedig só- és fűszerszegényre. Az orvos utasításait
maradéktalanul be kell tartani.
Fontos az étkezés idejének pontos betartása s inkább
egy étkezést hagyjon ki, minthogy étvágy nélkül egyék a beteg.
A betegek és
lábadozók élelmezésénél azonban nem elég csak az, hogy a háziasszony mindig
és nagyon pontosan betartsa az orvos által előírt ételek adagolását.
Legtöbbször nem is az ételek anyaga, hanem elkészítési
módja teszi az egyes ételt alkalmassá a beteg élelmezésére.
Az orvos megmondja, hogy mit adhatunk és mennyit a
betegnek, a gondos háziasszonynak pedig feladata, hogy azt megfelelően elkészítve
tálalja fel.
Forrás: Ramsayné
Kozó Irma: Háztartási útmutató, Budapest, 1936, "Pátria" Irodalmi
Vállalat és Nyomdai Részvénytársaság
Megjegyzések
Megjegyzés küldése