A sör és Graham kenyér kombó gyógyító hatása 1562-ből
Gasparus Fraxinus Zegedinus
Magister Artium
et Doctor Medicinae a magyar serről 1562-ben
Takáts Sándor a
tudós piarista, a 16. és 17. század legmagyarabb vonatkozásainak önálló, úttörő
kutatója és a magyar serfőzés történetének első művelője kutatta fel a magyar
orvoslástörténetnek egyik legérdekesebb tényét, Gáspár mesternek orvosi
működését.
Gáspár mester
alkalmasint kőrösi származású, szegedi születésű volt. 1551-ben a padovai
egyetem akkori világhírű orvosi fakultásának diákja. Magyarországra 1553-ban
tért vissza. 1562-ig Nádasdy Tamásnak, a hatalmas nádornak udvari orvosa Léka
és Sárvár váraiban. Orvosi működését 78
sajátkezű leveléből ismerjük meg.
Leveleiből
kitetszik, hogy megfigyelő, kutató, gondolkodó ember volt. Nyoma sincs azonban
kora bolondos, ördöggel cimboráló titkosságainak, babonáinak.
Tudományos
növénytani kutatásokat végzett, a magyar orvosi növénytan úttörője, aki
albumába magyar gyógyító növényeket festegetett le.
Ragadós
betegségek esetére nem kígyóbőrt és nőstény medve epéjét ajánlotta, mint
kollégái, hanem tisztaságot: vizet, szappant, kefét, füstöt- a mai mérges
gázokkal való fertőtlenítés ősét- és oltott meszet.
Tudjuk, hogy a
padovai egyetemen már ebben az időben nagy becsülete volt a már akkor valóban
és joggal modernnek mondható régebbi spanyol-arab és spanyol-zsidó orvosi
tudománynak. Ezek századokkal előzték meg az európai orvostudományt.
A szívet, tüdőt
és gyomrot hallgatták és kopogtatták, vizeletet vizsgáltak és állatokat
boncoltak. Ezek után érthető lesz Gáspár mesternek egy levele, mellyel egy
túltáplálkozásból származó súlyos gyomorbajban szenvedő betegét olyan kúrára
fogta, melyben a magyarság Ázsiából magával hozott ősi sere, a bozaser vitt
döntő szerepet.
A bozáról eddig
azt hitték, hogy csak a magyarországi kunok és palócok népies sere volt és,
hogy azt kizárólag köleskásából főzték eleink.
Ma már tudjuk, hogy Ázsia összes török- és tatárfajú, magyarral rokon
népei bozának oly sert neveznek, mely kölesből, árpából, búzából, vagy ezeknek
bármely keverékéből is, komlóval készült.
Gáspár mester
betege nyilvánvalóan gyomortúlterhelésben szenvedett. Ma már tudjuk, hogy az
ebből származó bajokat nemcsak túltáplálkozás okozza, hanem az, hogy az egyszer
vagy többször elrontott, de különben egészséges gyomorban és belekben azonnal
és könnyen elszaporodnak a betegséget okozó bacillusok. Ezek a bacillusok
bőrtüneteket is okoznak, melyeket eleink sömörnek, vagy Magyar Betegségnek,
Morbus Hungaricusnak neveztek.
Ezután már értjük
Gáspár mesternek betegéhez írt levelét.
Latinnal kevert
gyógyító javallata: „ Káposztáshúst omittat, pro vino bibisset bozát, pro pane
comerisset priznyákot”.
Magyarul: „ Hagyjon fel a káposztás hússal,
bor helyett igyék bozasert és búza kenyér helyett egyék dercés korpás
kenyeret”.
Ebben a néhány szóban benne van Gáspár
mester ösztönös, józan a szeget fején találó magyar logikája. Mert elemezzük
csak, hogy mit ajánl a betegnek. A töltött káposzta az ételek fejedelme, ámde
betegének egyidőre fel kell hagynia ezen nagyszerű magyar étellel, amíg gyomra
olyan egészséges lesz, hogy újra töltött káposztát ehet.
Másodszor: gyomorrontása következtében
nyilván gyomorsavtúltengésben szenved a beteg.
A beteg ne gyarapítsa azt bor savával,
hanem közömbösítő italt igyék: sert.
Gáspár mester még nem tudta, amit ma
minden medikus diák tud, hogy a serélesztő gombái, a serélesztőbaktériumok
közömbösítői a gyomorbélhuzal kórokozó bacillusainak, de ösztönösen megérezte.
Látta a hatást anélkül, hogy magyarázni
tudta volna, tehát egyszerűen minden indoklás nélkül alkalmazta: a
gyomor-eredetű bacillusos furunkolózis gyógyítására sert itatott betegével ide
s tova négyszáz esztendökkel a mai sörélesztó-gyógymód előtt.
Harmadszor: azt javallja, búzakenyér
helyett egyék betege priznyákot.
A priznyák durva örlésű dercekenyér, a ami
modern, zabdercéből és búzakorpából készülő, lyukacsos, száraz, minden orvos
által gyomorbetegeknek rendelt Graham-kenyér tót őse.
Tudományos nyelven szólva, Gáspár mester
idült gyomorrontásos betegét egyidőre eltiltja a tsíros, savas, savanyú töltött
káposzta evésétől, a savas bor ivásától, sörrel öli s lyukacsos
Graham-kenyérrel szívatja fel a beteg gyomorbacullusait.
Modernebbül és intelligensebbül még akkor
sem gondolkodhatott volna Kőrösi Szegedi Gáspár Doctor úr, ha mindezt nem
1562-ben, hanem 1931-ben cselekszi vala.
Beviliaqua-Borsódy Béla dr.
Forrás: Est hármas
könyve 1932.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése